Loading

5 grupacija automobila sa najlošijim bravama

autobravar beograd

5 grupacija automobila sa najlošijim bravama

Da li ste se ikad zapitali koji auto ima najviše problema sa bravama? Iako svaki auto može imati problem sa bravama, navodimo pet grupacija automobila čije brave imaju najkraći vek trajanja. Verujemo da će vas neki automobili sa liste iznenaditi. Pa da počnemo!

1. VAG grupacija

Na prvom mestu ubedljivo se nalaze automobili iz VAG grupacije (VW, Škoda, Seat, Audi). Gotovo da ne postoji vlasnik ovih automobila koji nije bar jedanput imao problem sa nekom od brava. Ako ste jedan/na od njih, onda ste pravi srećnik/ca.

Još od Golfa jedinice, pa do najnovijih modela, VAG grupacija ima problem sa svakom bravom na svojim automobilima. Najčešći su kvarovi na kontakt bravama, zatim cilindri na vratima i na kraju brave u vratima i gepek brave. Blokirana vrata, blokirana kontakt brava i neispravni cilindri nisu nikakvo iznenađenje na ovim automobilima.

U većini slučajeva je moguća popravka, kada su u pitanju kontat brave, cilindri i brave u vratima ali nekad je neophodna zamena.

Verujem da vas je iznenadila informacija da jedan od najomiljenijih automobila ima takav propust. Pređimo na sledeću grupaciju.

2. Peugeot, Citroen, Renault, Dacia

Francuzi važe za najudobnije automobile i reklo bi se da su, što se tiče dizajna, dosta napredovali. Ali što se tiče brava često imaju problema, a najčešće sa kontakt bravama.

Nemogućnost da se ključ pokrene sa nule je jedan od najčešćih problema. Razlozi mogu da budu izlizan ključ, izlizani pinovi u kontakt bravi ili čak mehanizam u kontakt bravi. U retkim situacijama se može deseti čak i da zaglavi volan u toku vožnje (konkretno smo imali slučajeve kod Peugeot 307, ali postoji mogućnost i kod ostalih modela). Svakako treba obratiti pažnju i čim primetite da brava malo glavi, javite nam se da problem otklonimo što pre.

Brave u vratima i cilindri takođe mogu imati problema i u 80% slučajeva je neophodna zamena. Cilindri na vraima se nekada mogu servisirati, pod uslovom da nisu slomljeni ili oštećeni usled korišćenja glicerina.

3. Fiat, Alfa

Italijanska vozila takođe često imaju problema sa bravama, mada ne u toj meri kao prethodne dve grupacije.

Najčešći problem je nemogućnost da se kontakt brava pokrene sa nule, usled izlizanog ključa i pinova u cilindru kontakt brave. Taj problem se nekada može rešiti rezanjem novog ključa, ali u većini slučajeva se cilindar mora servisirati. U retkim situacijama se može desiti da zub za zaključavanje volana ostane u letvi volana. U tom slučaju ćete moći da upalite auto bez problema, ali nećete moći da okrećete volan. Dobra vest je da se u oba slučaja može popraviti brava, tj. zamena nije potrebna.

Kada su cilindri u vratima u pitanju, najčešće se dešava da pucaju i uglavnom je u pitanju zamor materijala i tada je zamena cilindra neizbežna.

4. Ford

Kod Fordovih modela najčešće se dešava da zataje cilindri, kako na kontakt bravi, tako i na vratima i haubi. Glavni krivac za ovaj problem je uglavnom izlizan ključ. Ključ i cilindri se habaju pri svakom ubacivanju ključa u cilindar, tako da je ovo nemoguće izbeći. Ono što možete preduzeti kao alternativu je da, kada primetite da se ključ izlizao malo više, narežete drugi ključ. Ovo će produžiti radni vek cilindra i možete izbeći veće probleme, kao što su blokirana brava za paljenje.

Fordovi modeli imaju jedan problem, koji na drugim modelima se javlja retko, a to je blokirana hauba. Ford je na svojim automobilima na haubi ostavio cilindar preko koga otvarate haubu, za razliku od drugih proizvođača. Pretpostavljam da je Ford hteo dodatno da zaštiti ono što se nalazi ispod haube, ali rešenje za to je zasigurno najlošije u poređenju sa konkurencijom. Cilindar na haubi se koristi ređe od ostalih cilindara, pa se najmanje i haba. Ako se ključ izliže malo više, može se desiti da cilindar na prepozna ključ i da ne možete da otvorite haubu.

Da li ste znali da kod Fordovih modela sa ekser ključem, svaki Fordov ključ može da zaključa auto, ali samo ključ od auta može da otključa auto?

5. Opel

Opelovi modeli tradicionalno imaju problem sa kontakt bravama, tačnije sa pucanjem cilindra kontakt brave. Najčešći uzrok ovog problema su u 90% slučajeva vozači, ali može se desiti da je u pitanju i zamor materijala. Cilindar hoće da pukne kada nakon verglanja auto ne upali, vozač sa kontakta proba ponovo da upali auto. Dobra praksa je da ako auto nije upalio, vratite ključ na nultu poziciju i onda palite auto. U suprotnom gotovo sigurno ćete slomiti cilindar. Jedini način da se ovaj problem reši je zamena cilindra kontakt brave.

Da li ste znali da su polovne brave često boljeg kvaliteta od novih brava?

Ređi problemi kod Opela su brave u vratima, ali svakako možete očekivati i te kvarove. Najčešće se dešava da auto neće da se zaključa, usled kvara brave u vratima. Mada se može desiti i da vrata ostanu zaključana, tj. blokirana.

Zaključak

Ovo su modeli koji najčešće posećuju naš servis. Ako ste vlasnik jednog od njih, nemojte da vas to obeshrabri. Poznajem vlasnike ovih modela koji nikada nisu imali problema sa bravom. Svakako je bolje znati šta možete da očekujete, nego da vas neki problem iznenadi. A ako vas i zadesi problem sa bravom, ne brinite, mi smo tu da taj problem rešimo.

Pozivamo vas da podelite ovaj članak sa prijateljima, kojima će možda biti zanimljiv i koristan.

Top Lock
Dušana Petrovića Šaneta 52k, Leštane
063 284 820

Slobodan Popović

Direktor Top Lock-a