Loading

Kako održavati brave?

kako održavati brave

Kako održavati brave?

Veorovali ili ne, brave su jedan od najkorišćenijih delova na vašem autu. Svaki put kada otključate ili zaključate auto ili palite auto, brave su u upotrebi. Održavanje brava ne zahteva mnogo vremena i vrlo je jednostavno ali vozači često zanemaruju taj deo posla, pa može doći do izvesnih problema. U ovom članku ćemo vam dati par saveta kako održavati brave i na taj način produžete vek trajanja vaših brava.

WD40 je vaš saveznik

Jedan od najčešćih problema, kada su brave u pitanju, je da brava zariba, nekada zbog ne korišćenja, nekada zbog korišćenja sredstava koja nebi trebalo da se koriste kada su brave u pitanju. Najčeća greška koju vozači naprave je da sipaju glicerin protiv zamrzavanja. Ruku na srce, često su dovedeni u zabludu da glicerin služi protiv zamrzavanja brava, što je samo delimično tačno. Glicerin će zaista sprečiti zamrzavanje brava, ali će takođe, nakon nekog vremena (obično dva do tri meseca), u cilindru početi da se stvara nešto nalik kamencu i cilndar će u jednom trenutku postati neupotrebljiv. Ako se desi da u zimskom periodu brava zaledi, malo mlake vode će rešiti problem.

Najefektivnije sredstvo za podmazivanje brava je svakako WD40 ili njemu slični sprejevi. Sve što je potrebno da uradite je da povremeno prsnete sprej za podmazivanje u cilindar i u bravu u vratima i vaš posao je završen. Jedina brava u koju nebi trebalo da prskate sprej je brava za paljenje, jer se tečnost može spustiti do električnog uloška, ako preterate sa količinom spreja. Takođe, brava za paljenje nije izložena spoljnim uticajima, kao brave vrata, pa uglavnom nije ni potrebno podmazivanje. Ako primetite bilo kakav nepravilan rad na kontakt bravi, savetujemo da nas kontaktirate.

Koristite cilindre na vratima

Auto industrija napreduje na svim poljima, pa tako i kada su ključevi u pitanju. Danas nije ništa čudno da auto poseduje keyless otključavanje ili bar daljinsko otključavanje.

Iako je korišćenje daljinskog otključavanja/zaključavanja svakako korisno i preporučljivo, potrebno je povremeno koristi i cindre na vratima. Cilindri na vratima su izloženi spoljnom uticaju (prašina, kiša itd.) i ako se ne koriste, može da se desi da zaribaju. Naravno, WD40 će u većini slučajeva da pomogne ali se može desiti da se cilindar trajno ošteti. Preporuka je da barem jednom mesečno otključate auto ključem preko cilindra i na taj način očuvate funkcionalnost cilindra na vratima, jer u slučaju da iz nekog razloga daljinski na ključu prestane da radi ili se isprazni akomulator, cilindar je jedini način da uđete u auto bez oštećenja.

Ako cilindar na vašem autu nije ispravan savetujemo da nas kontaktirate, kako bismo osposobili cilindar na vratima. Često popravka ili čak i zamena cilindra može koštati manje nego otvaranje auta, pa ćete na taj način uštedeti novac, a i vreme, jer se često desi da u vaš auto ne možete ući baš kada vam je najviše potreban.

Kada su brave u pitanju, preventiva ja svakako najbolje rešenje i svakako je preporuka da izdvojite malo vremena kako biste produžili vek brava na vašem autu. Ako ste, ipak, zakasnili sa preventivom, mi vam stojimo na raspolaganju da rešimo problem koji imate sa bravom.

Top Lock
Dušana Petrovića Šaneta 52k, Leštane
063 284 820

Slobodan Popović

Direktor Top Lock-a

Comment (1)

02 јануар 2023

[…] Postoje razni načini kako bravar može otvoriti vaš auto. To zavisi kako od modela automobila, tako i od godišta. Najbrži i najbezbedniji način je preko cilindra vašeg auta, tako da je preporuka da održavate cilindre na vratima. […]

Comments are closed.